fredag 3 april 2009

Alla ägg i samma korg

Jag har aldrig gillat att upprepa mig. Men tyvärr tvingas jag motvilligt göra detta även i år, efter att ha summerat hur väl vinnare av guld- och silverägg samt deltagande i Guldäggsjuryn så intimt är sammanflätade.

Av de tio guldägg som delades ut i samband med gårdagens Guldäggsgala så gick nio av tio guldägg till byråer som själva var representerade i någon av de tio juryerna. Med andra ord 90 procent!


Tittar vi på silveräggen i denna statistik finner man att 20 av de 26 silverägg gick till byråer som fanns representerade i någon av dessa guldäggsjuryer. Eller med andra ord 77 procent. En väldigt hög siffra det också.

Lägger vi alla dessa 36 ägg i samma korg finner vi att dessa till 80,5 procent plockades av byråer som fanns i någon av de 10 juryerna. Förra året var motsvarande siffra 89 procent. Förvisso en liten förbättring, men knappast något att vara stolt över.

Vad säger då dessa siffror? Jo, att juryn än en gång väljer att premiera sig själv. Något annat svar är svårt att finna. Det är en smula förvånande att denna form av "nepotism" tillåts få fortsätta. Och min uppmaning i år är - precis som tidigare - att vill du vinna ett ägg ska du säkerställa en plats i guldäggsjuryn. Annars är det ingen idé att du tävlar.

Anders Ericson, vän av ordning



Inga kommentarer: